úterý 20. března 2012

Muzeum Vltavy - jak dál?


Vltava v ČR

Při posledních konzultacích jsme se shodli na tom, že se budu dál zabývat tématem muzea Vltavy.

Níže nadhozený 3D model Vltavy vyvolává zásadní otázku, a to jestli udělat model celého toku řeky, anebo jen té pražské části. Celá řeka by byla logickým řešením - chci mj. poukázat na význam a funkci řeky, což je zásadně ovlivňováno i jejím horním tokem. Došla jsem k několika variantám, z kterých následně vyplývá i výběr ostrova:
    
  1. Měřítko 1:100, jen Vltava v Praze (S-J…200 m, nejužší průchod…1 m)
  2. Měřítko 1:200, celý tok (S-J…1.000 m) – lokalita: Císařská louka
  3. Měřítko 1:400, celý tok (S-J…500 m) – vešlo by se na Střelák/Žofín

Pracuju i s variantou, že by byl ostrov pohyblivý, plovoucí. Jeho výhody jsou: větší interaktivita, návštěvníci můžou poznat naživo více míst, případně by mohl i sloužit jako forma přívozu. Naopak výhody ostrova stálého: lze využít jeden ze stávajících ostrovů a jednodušší technické provedení.
Plovoucí ostrov by asi musel být prostorově omezenější a jako vhodnou lokalitu bych zvolila prostor mezi Dětským, Slovanským a Střeleckým ostrovem.

Pro inspiraci jsem navštívila expozici Astronomie v Národním technickém muzeu (architektonické řešení ateliéru Projektil). A také Muzeum pražského vodárenství v Podolí. Uvědomila jsem si, že pojem muzeum není pro můj návrh vhodný (už od začátku je také psán v uvozovkách), rozhodně nechci vytvořit prostor pro vystavování exponátů, ale spíš místo, kde by měl návštěvník porozumět významu a potenciálu řeky Vltavy. Zvažuju i jakési propojení s ostatními institucemi, které se Vltavou a její historií z různých úhlů pohledu zabývají. (Jsou to například: Podskalská celnice na Výtoni - expozice vory a lodě na Vltavě, muzeum Stará čistírna u Císařského ostrova nebo zmiňovaná podolská vodárna - Muzeum pražského vodárenství.)

Žádné komentáře:

Okomentovat