úterý 24. dubna 2012

Ostrov ledu

Při hledání vnější podoby mého muzea Vltavy jsem došla k inspiraci ledovými krami, které vznikaly v dřívějších dobách právě i na Vltavě. Budova by měla svým vnějším vzhledem tyto kry připomínat. V této souvislosti jsem se i rozhodla pro bližší zaměření mého muzea - bude se jednat o muzeum ledu.





Místo by mělo sdružovat různé aktivity, skutečnosti a informace s ledem související a zároveň připomenout význam ledu pro Prahu v minulosti a také jeho možné využívání v současnosti. Člověk zde bude mít možnost přímého kontaktu s ledem (což je v dnešní době čím dál méně možné). Zároveň by se mělo jednat i o jakousi netradiční turistickou atrakci.
Umístění ostrova
Zvolila jsem jižní cíp Střeleckého ostrova. Objekt by měl připomínat spíše naplavené říční kry než ledovec v oceánu. Proto je umístěn na pevnině a také na místě, kde je naplavení teoreticky možné - ne tedy např. na severním konci tohoto ostrova.


Mezi další uvažované (ale zavrhnuté) lokality patřily:
  • Podlouhlý ostrůvek (pozůstalá část bývalé hráze) v Braníku – zajímavá lokalita z hlediska historického (Branické ledárny, údajně nejstudenější místo v Praze), ale z hlediska zamýšleného tvaru budov nevhodné.
  • Severní část Žofína

  • Samostatně stojící ostrov, nově vytvořený – asociuje spíše ledovec než naplavené říční kry. 

Žádné komentáře:

Okomentovat